maandag 23 november 2015

Schuldvrije speculaas (video)


Het is bijna Sinterklaas! En dat betekent snoep ... Bergen snoep. Je kan er in de supermarkt nu echt niet meer naast kijken (tenzij je je ogen dicht doet, dan lukt het misschien nog wel). 

Mogelijkheden:
Je kan proberen om die berg zoetigheden vol goede moed, met opgeheven hoofd en stevige pas voorbij te marcheren. Of je kan op zoek gaan naar gezondere alternatieven. En dat is wat ik heb gedaan. Na wat experimenteren (en veel knoeien) in de keuken was dit het resultaat: 

Overheerlijke en schuldvrije speculaasjes!


~ ~ ~ ~ ~
Ingrediënten:
(10 letters)

125 g boekweitmeel
25 g amandelmeel
70 g kokosbloesemsuiker
7 g bakpoeder (1 zakje)
1 tl speculaaskruiden
Snufje zout
70 g kokosolie (gesmolten)
4 el amandelmelk (ongezoet)
~ ~ ~ ~ ~

Stap 1:
Meng in een kommetje de kokosolie samen met 4 el amandelmelk. Even roeren (het is normaal dat de olie niet goed mengt met de amandelmelk). No worries!

Stap 2:
Meng in een aparte kom alle droge ingrediënten onder elkaar. Goed roeren.

Stap 3:
Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng tot je een mooi deeg bekomt. Dit zal redelijk vochtig/vettig aanvoelen (door de vloeibare olie).

Stap 4:
Plaats het deeg voor ongeveer 30 minuten in de ijskast zodat het wat vaster kan worden en je er straks gemakkelijker vormpjes uit kan maken.

Stap 5:
Neem het deeg na een half uurtje uit de ijskast en verwarm de oven voor op 175 °C.

Stap 6:
Verdeel het deeg in 10 stukken en vorm er letters van. Leg deze mooi naast elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Plaats de letters niet te dicht tegen elkaar omdat ze nog wat gaan uitzetten in de oven.

Stap 7:
Bak de speculaasjes voor 20 minuten op 175 °C.De speculaasletters zijn krokant aan de buitenkant en nog een klein beetje zacht vanbinnen. Zo heb ik ze het liefst!

Probeer het recept zeker eens uit! De speculaasjes zijn héél gemakkelijk te maken en echt super lekker (aldus mijn kritisch smaakpanel). En ik daag je uit om ze niet allemaal in één keer op te eten!

Oh ja, en die heerlijk geurende keuken, die krijg je er gratis bij!

Hoe vieren jullie Sinterklaas?


Liefs,
Sofie

2 opmerkingen:

  1. Oh wat lekker! Ik heb nu echt zin om het te gaan maken! :) Speculaas is zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hé! Ook mijn favoriet uit de grote Sinterklaassnoep-collectie :)

      Verwijderen