maandag 24 november 2014

Gevulde veggie spaghettipompoen & homemade pesto


Nu de dagen wat korter worden - en het weer (nog) wat miezeriger - is het eindelijk tijd om dat warme dekentje weer boven te halen en er 's avonds gezellig mee in de zetel te ploffen. Ik hou wel van die winterse gezelligheid ... en van warme theetjes ... en van pompoenen ...

Sinds ik vorig jaar eindelijk de butternut pompoen heb ontdekt (serieus, kon het nog later), is het mijn favoriete wintergroente aller tijden geworden (samen met zoete aardappel, maar da's een ander verhaal).

Een paar weken geleden spotte ik een spaghettipompoen in de winkel. Zijn nogal gekke naam maakte mij een beetje nieuwsgierig naar zijn functie. Is het misschien een geheim ingrediënt voor spaghetti bolognaise? (Het gebeurt wel vaker dat ik van die blonde gedachten heb, ik kan er niets aan doen, het is sterker dan mezelf.)


Aangezien mijn curiositeit altijd wint, kon ik moeilijk anders dan er eentje mee naar huis nemen. Ik koos op goed geluk nog enkele andere groenten uit en maakte deze simpele gevulde vegetarische spaghettipompoen als avondmaal. Eerlijk gezegd, het beste wat ik ooit in heel mijn leven heb gemaakt, serieus!

~ ~ ~ ~ ~
Ingrediënten:
(3-4 personen)

Voor de gevulde spaghettipompoen:
1 spaghettipompoen (rugby grootte)
1 pastinaak
1 koolrabi
2 tomaten
1 kleine courgette
2 handjes baby leaf spinazie
1 handje ruccola
200 g vegetarische gerookte reepjes
Olijfolie (extra virgin)
Kokosolie
Peper, zout
Oregano

Voor de pesto:
2 kopjes baby leaf spinazie
1/2 kopje ruccola
Sap van een kleine citroen
10 cashewnoten
Een goede scheut olijfolie (extra virgin)
~ ~ ~ ~ ~

Stap 1:

Snijd de spaghettipompoen met een scherp mes overlangs in de helft. Wees voorzichtig, want de operatie van een spaghettipompoen blijkt niet zo simpel als ik had gehoopt (ik wou dat mijn papa in de buurt was toen mijn mes halverwege vast kwam te zitten, helaas). Verwijder de pitten.


Leg beide helften op een bakplaat. Besprenkel het vruchtvlees met olijfolie en breng op smaak met peper en zout (best in deze volgorde om te vermijden dat je de kruiden met de olie wegspoelt). Plaats voor ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C totdat je het vruchtvlees gemakkelijk met een vork kan doorprikken.

Stap 2:

Was alle groenten, schil de pastinaak en de koolrabi en snijd alles in kleine blokjes. Roerbak in kokosolie voor ongeveer 15 minuten. Breng op smaak met peper, zout en oregano.
Voeg de vegetarische reepjes toe en bak tot ze klaar zijn.
Haal van het vuur en voeg de spinazie en ruccola toe. Meng de blaadjes goed onder de warme groenten zodat ze warm en slap worden, maar hun vocht nog grotendeels bewaren.

Stap 3:

Bereid de pesto. Doe hiervoor alle voorziene ingrediënten in een blender en blend tot je een zijdezachte en prachtige groene saus bent bekomen. Zet even aan de kant.

Mmmm ...

Stap 4:

Neem na ongeveer 40 minuten de zacht geworden spaghettipompoen uit de oven. Schraap met een vork het vlees van de schil en hou je klaar voor het verrassingseffect: hallo spaghettislierten! Hoogtepunt van het recept (het eten ervan niet meegerekend uiteraard!)

Stap 5:
Vul de uitgeholde pompoenschilhelften terug op met de spaghettipompoenslierten en de groentemengeling. Eindig met je zelfgemaakte pesto.

En tadaa ...


Voor nog nooit eerder een spaghettiepompoen te hebben klaargemaakt, was dit eigenlijk wel een zeer geslaagd experiment. De zelfgemaakte pesto was overheerlijk en kwam hier volledig tot zijn recht. De friszure smaak van de citroen in de pesto maakte het geheel compleet. Een echte aanrader! (als ik dat mag zeggen)

Heb jij ooit al eens een spaghettipompoen klaargemaakt?


Liefs,
Sofie

2 opmerkingen:

  1. Dit ziet er echt heel lekker en origineel uit! Ik heb nog nooit spagettipompoen gehad maar ben nu wel erg beniewd! Ik ben zelf ook van het gezond leven en eten dus jou blog spreekt me erg aan.
    Ik heb je ook gevolgd op bloglovin want ik ben erg benieuwd naar meer lekkere en gezonde recepten!
    Super leuk trouwens je berichtje op mijn blog en dat je ook een Harry Potter fan bent :D !
    xx Valerie

    BeantwoordenVerwijderen