zondag 20 december 2015

Zadencrackers met dipsausjes | Feesthapje #4 (video)


Mensen die mij goed kennen, weten dat ik zot ben van zaadjes en van noten (van vogelvoer dus eigenlijk). Toen ik deze zadencrackers tegenkwam op de blog van Pauline "Uit Pauline's keuken", sprong ik spontaan op, in eerste versnelling, recht naar de keuken om ze uit te testen. Het resultaat was zelfs nóg beter dan ik had gedacht! Deze crackers zijn echt bangelijk lekker en mega krokant (zoals ik het graag heb)!

Een leuk idee voor een hartig feesthapje, dacht ik zo. Met twee frisse, snelle, gemakkelijke, heerlijke, gezonde dipsausjes - volledig onbewust - in de kerstkleuren. 

Hier is feesthapje nummer 4!


ZADENCRACKERS MET DIPSAUSJES


~ ~ ~ ~ ~
Ingrediënten:
(zadencrackers)

125 g gebroken lijnzaad
25 g sesamzaad
50 g zonnebloempitten
50 g pompoenpitten
180 ml water
1 tl zout
~ ~ ~ ~ ~

Stap 1:
Meng de zaden met het zout in een kom en voeg het water toe. Laat zo een half uurtje staan.

Stap 2:
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Stap 3:
Na een half uurtje zie je dat je een soort zadendeeg bekomen bent. Verdeel dit "deeg" over de bakplaat in de vorm van een rechthoek. Leg een bakpapier bovenop het zadendeeg en druk plat m.b.v. een deegrol. Druk goed aan.

Stap 4:
Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackers voor 25 minuten.

Stap 5:
Snij de crackers meteen als ze uit de oven komen en laat afkoelen.

Stap 6:
Als je graag heel krokante crackers hebt, zoals ik, dan kan je de crackers allemaal omdraaien en nog eens voor 15 minuten in de oven plaatsen.

Laat afkoelen (als je daar geduld voor heb) en steek ze daarna pas in een bewaardoosje. Zo blijven ze langer krokant.


~ ~ ~ ~ ~
Ingrediënten:
(guacamole)

1 rijpe avocado
1 kleine rode ajuin
1 rood pepertje
Sap van 1 citroen
Peper en zout
~ ~ ~ ~ ~

Stap 1:
Snipper de ajuin en het rode pepertje.

Stap 2:
Plet de avocado met behulp van een vork.

Stap 3:
Doe de geplette avocado samen met de ajuin en het pepertje in een kommetje en meng goed.

Stap 4:
Voeg citroensap, peper en zout toe naar smaak.


~ ~ ~ ~ ~
Ingrediënten:
(cashew-tomaten pesto)

Een flinke handvol cashewnoten
 ± 175 g half gedroogde tomaten
Peper en zout
~ ~ ~ ~ ~

Stap 1:
Week de cashewnoten een nachtje voor (of enkele uren voor je ze gaat gebruiken).

Stap 2:
Doe de cashewnoten (zonder het weekwater) samen met de zongedroogde tomaten in een blender en mix tot je een smeuïge pesto bent bekomen. Voeg eventueel wat olie toe van de zongedroogde tomaten indien je pesto te droog is.

Stap 3:
Breng op smaak met peper en zout.



Ziezo, een leuk idee voor een heerlijk hartig aperitiefhapje met de feestdagen. De dipsausjes zijn echt super lekker in combinatie met de zadencrackers. Pluspunt: de zadencrackers zijn echte omega-3 bommen!


Liefs,
Sofie
P.S.: Neem zeker ook eens een kijkje op de blog van Pauline. Haar wondermooie foodblog moet je gewoon gezien hebben!

2 opmerkingen: