donderdag 17 december 2015

Groentechips en geroosterde kikkererwten | Feesthapje #3 (video)


Tegenwoordig bestaat er een zeer ruim assortiment aan chips. Net wanneer je denkt dat alle smaken nu al wel zouden bestaan, wordt er weeral een nieuwe gelanceerd. Zoals Bacon macaroni en kaas of Cappuccino smaak. Blijkbaar bestaat er ook al chips met een chocoladelaagje er omheen. Toch allemaal niets voor mij, met hun gekke uitvindingen altijd.

Tijdens de feestdagen kan je als aperitiefhapje kiezen voor zo'n zakje kleur- en smaakstoffen. Maar dat is niet echt feestelijk, laat staan gezond. Maak daarom met de feestdagen je chips en borrelnootjes gewoon zelf!

Hier alvast het recept: feesthapje nummer 3!


GROENTECHIPS & BORRELNOOTJES


~ ~ ~ ~ ~
Ingrediƫnten:
(groentechips)

Pastinaak
Zoete aardappel
Rode biet
Olijfolie
Zout
Tijm
Rozemarijn
~ ~ ~ ~ ~

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 190 °C.

Stap 2:
Schil alle groenten en snijd ze met behulp van een mandoline in dunnen schijfjes. 2 mm is perfect.

Stap 3:
Verspreid de schijfjes op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout. Laat zo 15 minuten liggen zodat het zout al het vocht uit de groenten kan opnemen. Dep na 15 minuten droog met keukenpapier.

Stap 4:
Doe alle gedroogde schijfjes in een kom en voeg een heel klein beetje olijfolie toe. Goed mengen met je handen zodat alle schijfjes mooi bedekt zijn met een laagje olie.

Stap 5:
Leg de schijfjes nu naast elkaar (!) op een met bakpapier bekleedde bakplaat en kruid met tijm, rozemarijn en zout.

Stap 6:
Bak de chips voor 20 minuten. Check van zodra je ze begint te ruiken en verwijder de chipsjes die bruin beginnen worden voor de rest.

Stap 7:
Laat volledig afkoelen voordat je ze in een potje doet zodat ze krokant blijven.


~ ~ ~ ~ ~
Ingrediƫnten:
(geroosterde kikkererwten)

1 bokaaltje kikkererwten
1 el olijfolie
Chili kruiden
1/4 tl zout
~ ~ ~ ~ ~

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2:
Spoel de kikkererwten en maak ze volledig droog met keukenpapier. Verwijder losse velletjes.

Stap 3:
Voeg 1 el olijfolie toe en 1/4 tl zout. Goed mengen.

Stap 4:
Rooster de kikkererwten voor ongeveer 25 minuten tot ze knapperig zijn. Vergeet niet om af en toe eens met de bakplaat te schudden.

Stap 5:
Van zodra je de kikkererwten uit de oven haalt, bestrooi je ze met de chili kruiden en een snufje zout. Zo kunnen de kikkererwten de smaak van de kruiden goed opnemen. Mix tot alle kikkererwten bedekt zijn.

De geroosterde kikkererwten smaken het best meteen uit de oven als ze nog wat warm zijn. Koud kan ook, dan zijn ze alleen niet zo crispy.


Zowel de groentechips als de geroosterde kikkererwten eet je best de dag zelf. De chips zal de volgende dag niet meer zo krokant zijn en de kikkererwten zijn gewoon lekkerder vers geroosterd.Ziezo, je eigen chips en nootjes maken is super leuk en zoveel gezonder dan de chips uit de supermarkt! Je keuken gaat er trouwens ook heerlijk van ruiken!

Mijn testpubliek was in ieder geval zwaar onder de indruk!


Liefs,
Sofie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten