donderdag 15 januari 2015

Winterse groenteschotel met kikkererwten en cranberries


Een tijdje geleden maakte ik dit gerechtje met heerlijke wintergroenten klaar als avondmaal. Wat ik zo leuk vind aan inkopen doen in de biologische supermarkt is dat de groenten altijd seizoensgebonden zijn. Dat zorgt ervoor dat ik niet steeds grijp naar diezelfde gekende voor de hand liggende groenten, maar vaak thuiskom met groenten die ik zelfs tot op de dag van vandaag nog nooit heb geprobeerd. En ik moet zeggen dat er een hele nieuwe wereld aan smaken voor mij is opengegaan! De natuur heeft zoveel te bieden ☺

Dit is weer zo'n super eenvoudig recept. Koken is dus echt niet moeilijk hé!


~ ~ ~ ~ ~
Ingrediënten:
(4 personen)

2 potten (400 g) kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld)
150 g rode linzen
400 g tomaten
1 blik (400 ml) kokosmelk
200 ml water
1 klein blikje tomatenpuree
400 g broccoli
300 g pastinaak
80 g boerenkool
1 rode ui
Sap van 1/2 citroen
3-4 cm verse gember, geraspt
50 g gedroogde ongezoete cranberries
1 tl kurkuma
1 1/2 tl korianderpoeder
1 1/2 tl komijnpoeder
Zout, peper
Kokosolie

Garnering:
Geroosterde sesamzaadjes
~ ~ ~ ~ ~

Stap 1:
Was en snijd alle groenten in stukken. Snipper de ajuin.

Stap 2:
Verhit de olie in een kookpot en voeg de ajuin toe. Voeg kurkuma, koriander en komijn toe en laat nog ongeveer 1 minuutje mee bakken.
Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes en geraspte gember toe. Even roeren en vervolgens eveneens kokosmelk en water toevoegen. Wanneer alles is opgewarmd, kunnen de linzen en de boerenkool erbij. Laat 5 minuten koken.
Na deze 5 minuten kan je ook de broccoli, pastinaak en gedroogde cranberries toevoegen. Plaats een deksel op de pot en laat alles verder pruttelen tot de broccoli gaar is.

Stap 3:
Voeg op het einde nog de kikkererwten toe. Laat nog enkele minuutjes verder koken.
Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Stap 4:
Wanneer alles gaar is, opdienen en garneren met geroosterde sesamzaadjes.
Serveer met rijst. Boekweit of quinoa lijken mij eventueel ook interessante opties ☺


Gedroogde ongezoete cranberries zijn echt één van mijn favorieten uit het assortiment 'gedroogde vruchten'. Als je ze nog nooit geprobeerd hebt, zeker en vast doen! Ik vind ze een leuke en lekkere meerwaarde geven aan gerechten als deze.

Pastinaak is één van mijn favoriete wintergroenten. Heb jij ook zo'n favoriete wintergroente?


Liefs,
Sofie

6 opmerkingen:

  1. yum! dit ziet er echt heerlijk uit, ga ik zeker snel eens maken. :)
    xo, cheyenne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar koop je de ongezoete cranberries (dus ook niet gezoet met appelsap of andere produkten, maar echt alleen de pure bes?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop mijn ongezoete cranberries bij Bio-Planet (biologische supermarkt in België). Ze zijn 100% pure veenbes :)

      Verwijderen
  3. Dank je, heb me suf gezocht in Nederland.....

    BeantwoordenVerwijderen