maandag 8 december 2014

Kleurrijke geroosterde groenteschotel


Er is geen enkel gerecht dat ik liever klaarmaak dan een gerecht zonder recept (zegt diegene die hier anderen haar recepten probeert te verkopen). Als het thuis aan mij is om te koken en mijn papa vraagt waar ik het recept heb gevonden, antwoord ik steeds: "Euhm nergens, eigenlijk gewoon wat bij elkaar gekletst". Het riskante hieraan is dat het gerecht er in mijn hoofd altijd geweldig goed uitziet. Of het dat nadien dan ook is, is altijd een beetje afwachten ☺

~ ~ ~ ~ ~
Ingrediënten:
(4 personen)

Voor de geroosterde groenteschotel:
1 mini butternut pompoen (± 350 g)
400 g zoete aardappel
350 g paarse zoete aardappel
280 g daikon
12 spruiten (± 250 g)
300 g wortelen
200 g paars-witte rapen
Olijfolie (extra virgin)
Peper, zout
Rozemarijn
Komijnpoeder

Voor erbij:
400 g seitangehakt
800 g vleestomaten
7 kl tamari sojasaus
1 blikje of 70 g tomatenpuree
Olijfolie (extra virgin)
Oregano

Garnering:
1/2 kopje cashewnoten
~ ~ ~ ~ ~


Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kuis en schil alle groenten voor de ovenschotel. Van de spruiten snij je het onderste stukje af en verwijder je de buitenste blaadjes. Snij alle groenten in blokjes van ongeveer 2 cm².
Giet eerst een goede scheut olijfolie op een bakplaat en doe er vervolgens de groenteblokjes bij. Giet nog wat extra olijfolie over de groenten en meng goed onder elkaar zodat alle groenten lichtjes bedekt zijn met een laagje olijfolie. Kruid met peper, zout, komijnpoeder (hou je vooral niet in) en rozemarijn.
Plaats de schotel in de oven voor ongeveer 35 minuten totdat alle groenten (check vooral de spruiten) beetgaar zijn en je er vlot met een mes doorheen kan prikken.

Stap 2:
Wanneer de groenten bijna geroosterd zijn, kan je aan het seitangehakt in tomatensaus beginnen.
Snij de tomaten in grove stukken.
Doe wat olijfolie in een pot en voeg het seitangehakt toe. Even los roeren en voeg vervolgens de tomatenpuree toe, 7 koffielepels tamari sojasaus en als laatste de tomatenblokjes. Breng op smaak met wat oregano.
Laat het geheel goed doorwarmen, maar niet te lang zodat je de tomaten niet volledig plat kookt.

Stap 3:
Rooster nog snel even een half kopje cashewnoten in een droge pan voor de garnering (zó lekker!).


Mijn grootmoeder was de hele week ziek geweest en had nog niet al te veel zin in eten. Meteen toen ze bij ons door de voordeur stapte zei ze: "Voor mij niet te veel eten maken hoor!" Maar wie had er een uurtje later als eerste alles flink opgegeten?! Een bewijs dat het goed was zeker?

Ook mijn mama en papa waren gul in het geven van complimenten. En eigenlijk vond ik het zelf ook echt wel super lekker. Zeker en vast een aanrader! Heerlijk, al die smaken van de verschillende groenten bij elkaar. Er is trouwens niets zo gemakkelijk als alles in de oven schuiven en wachten tot het klaar is ☺ En paarse zoete aardappel, het was de eerste keer dat ik hem at. Ik denk dat ik hem nóg lekkerder vind dan mijn voorheen favoriete gewone oranje zoete aardappel (wie had ooit gedacht dat die nog te overtreffen was).

Word jij ook zo enthousiast van heerlijk geurende en kleurrijke groenteschotels?


Liefs,
Sofie

2 opmerkingen:

  1. We hebben ongeveer hetzelfde gisteren gegeten maar ik heb het niet op de blog gezet!
    Yum Yum yummmmm!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmm, kan smaken op van die koude winterdagen hé! Ik zou het wel elke dag kunnen eten :)

      Verwijderen